Sökresultat

Tänkvärt

Mia Törnblom:
"Lär dig bekräfta dig själv!"

Mia Törnblom
REPORTAGE: Sara Moll   FOTO: MTGruppen

 Mia Törnblom har blivit hela Sveriges guru när det gäller självkänsla, men så har det inte alltid varit. I unga år ledde hennes egna dåliga självkänsla henne rakt in i fördärvet. Efter många år som narkoman lärde hon sig till slut att älska sig själv precis som hon var. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

 -Det är så klart flera saker man måste göra, men att till exempel börja skriva i en bra-bok är ett första steg, säger Mia Törnblom.

Många människor älskar att få beröm av vänner eller familj, för det får dem att känna att de duger. Men att bekräfta sig själv handlar om att man inte ska fastna i mönstret att leva på andras bekräftelser, utan man själv ska kunna tala om för sig själv att man duger. Bra-boken som Mia pratar om är en skrivbok där man varje kväll skriver upp tre saker som är bra med en själv. Tanken är att man ska försöka bekräfta sina inre egenskaper, inte prestationerna man gjort under dagen.

"Var snäll mot dig själv"

-Det är inte lätt i början, men om jag skriver "Jag gjorde klart de tre rapporterna" så kan man omvandla det till en egenskap, till exempel effektiv, eller produktiv, förklarar Mia.

 

Ett annat av Mias "nybörjartips" är att helt enkelt ställa sig framför spegeln och säga något snällt till sig själv. 

- I början är det här också jättesvårt när man är ovan. När jag gjorde det första gången var jag på behandlingshem och det var så jobbigt att jag kräktes efteråt, berättar Mia Törnblom. 

Det är svårt att tro när man ser henne idag, när hela hon liksom personifierar ordet självkänsla. Men det var en lika lång resa för henne som för de flesta andra som är ovana vid att bekräfta sig själva.

Bra lögner

-Det handlar om att ljuga för sig själv! Ni har ljugit så ni tror att ni är otillräckliga, nu får ni ljuga er tillbaka, uppmanar Mia och tar ett sidohopp för att demonstrera man kan vända ljugandet.

 

Det hon menar är att till slut blir lögnen en sanning och man tycker att man är bra, tillräcklig, snygg, eller vad man nu försökt intala sig själv, på riktigt. 

-Idag kan jag stolt säga att jag älskar 100 procent av min kropp, till och med när jag är naken. Och då ska ni veta att jag ser rätt konstig ut naken! gapskrattar Mia Törnblom.

Vad är självkänsla?

Självförtroende handlar om vetskapen att man kan prestera, alltså klara av jobb, utmaningar osv. Självkänsla däremot handlar om egenvärde: att man känner att man duger som man är, oavsett hur man presterar.

Man kan ha bra självförtroende, men dålig självkänsla. Det kan leda till att man gärna antar utmaningar och tävlingar, men att man bara tycker att man är tillräcklig om man klarar av dem eller vinner. Man tycker till slut att man är helt värdelös om man inte presterar hela tiden.

Kommentarer

Mirre den 8 mars 2010
Superviktigt att tycka om sig själv! Då mår man inte bara bättre mentalt, man blir friskare också. För att inte tala om attraktivare. Alla vill ju vara med personer som "lyckas". Men viktigast är ändå att trivas med sig själv, och inte ångra sitt liv. Bra tips att börja med prestationer och sen omvandla dem till egenskaper! Att inse att mina sanningar om mig själv egentligen är lögner, är nog det bästa sättet att komma igång.